Ο ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ (1950) γεννήθηκε στο χωριό Λαντζόϊ. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.
Μεγάλο βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Από τότε την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-CD, που μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», « οι Ξένες Πόρτες», τα « Λαϊκά Προάστια», οι «Προσανατολισμοί» οι «Αργοναύτες»,η «Μουσική για σαντούρι & ορχήστρα», οι «Ωδές» , μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά κλπ. Ανέκδοτα έργα του η συμφωνιέτα «Ανταύγειες», η « Μουσική για βιολοντσέλλο και ορχήστρα», η σονάτα «Ελληνικό Καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια» κ.α.
Σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) κλπ.
Από το 1978 έως τώρα έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας και έχει συμμετάσχει στα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους έχουν φιλοξενήσει την μουσική του. Το Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, η Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Βerwlhallen της Στοκχόλμης, το Victoria Hall της Γενεύης, το Auditorium Sain Zermain και το Casino de Paris στο Παρίσι, το WDR στην Κολωνία, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η Αρχαία Ολυμπία, το Αρχαίο Ωδείο Πάτρας , οι Δελφοί κλπ. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις στα Αγγλικά Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia ( Νόριτς), όπως επίσης και σε αρκετές ελληνικές πόλεις και Πανεπιστήμια.

Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Αφήγηση των Ηχων» από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ από τις εκδόσεις Μαϊστρος, μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αντι–Ηχήσεις».
Στην καλλιτεχνική του διαδρομή έχει συνεργαστεί με σημαντικότατους ερμηνευτές: Μπέλλου , Μητσιάς, Πρωτοψάλτη,Μοσχολιού, Βενετσάνου, Χριστογιαννόπουλος, Θεοδωρίδου, Καλογιάννης, Μηλιαρέσης, Μόσχος, Τκατσέβα, Δημητράτος, Φόρτη, κ.α.
Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής για τρία χρόνια (1994 – 1997) της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και αμέσως μετά (1997-1999) Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, όπου μέσω αυτού δημιούργησε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσθένης Δόγκας
Ο Δημοσθένης Δόγκας ήταν βουλευτής Ηλείας.Γεννήθηκε στο Λαντζόι Ηλείας και καταγόταν απο οικογένεια πολιτικών. Ο πατέρας του ήταν δήμαρχος του δήμου Ώλενας και η αδερφή του σύζυγος του πολιτικού Σωτήριου Κρεκουκιώτη.
Το 1875 εκλέχτηκε δήμαρχος Ώλενας, το 1881 δήμαρχος Ολυμπίων και το 1887 δήμαρχος πάλι Ώλενας. Το 1881 έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα για την βουλευτική θέση, την οποία και κατέλαβε. Το 1895 και 1902 επανεκλέχτηκε βουλευτής Ηλείας. Ήταν ακραιφνής υποστηρικτής της πολιτικής Τρικούπη ενώ επι πολλά χρόνια συνεργαζόταν με τον Στεφανοπουλικό συνδυασμό. Πολλές ήταν και οι προσπάθειες του για έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων με παράνομα μέσα.
Απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου του 1905 στο Κρεκούκι Ηλείας, όπου είχε μεταφερθεί απο την Αθήνα λόγω εξάντλησης. Η κηδεία του ήταν μεγαλοπρεπής και παρεβρέθηκε όλο το χωριό, ο βουλευτής και προσωπικός του φίλος Χρήστος Στεφανόπουλος καθώς και ο ανηψιός του, βουλευτής Ιωάννης Κρεκουκιώτης