Σε μια πανέμορφη τοποθεσία 12 χλμ έξω από τον Πύργο, στην περιοχή Λαντζόι, βρίσκονται οι αμπελώνες του Κτήματος Μπριντζίκη, ενός αγροκτήματος με ιστορία ετών στην παραγωγή οίνου.
Καινοτόμες ιδέες
Το Κτήμα Μπριντζίκη θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας, σε ότι αφορά τον ήλιο και την γη, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον αποφάσισε να εγκαταστήσει για τον κλιματισμό των χώρων του και για την ψύξη των δεξαμενών ένα σύστημα γεωθερμικού εναλλάκτη, δηλαδή θα δημιουργεί ψύξη και θέρμανση εκμεταλλευόμενο τη σταθερή θερμοκρασία της γης και θα εγκαταστήσει στις στέγες των κτηρίων ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες σε ηλεκτρισμό. Το Κτήμα Μπριντζίκη αποτελεί ένα από τα πρώτα οινοποιεία που χρησιμοποιεί στο χώρο του ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλασιμότητας για τον έλεγχο της παραγωγής, την καταγραφή της ζύμωσης και τη συντήρηση του κρασιού.
Το πρόσωπο
Ο Διονύσιος Μπριντζίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λαντζόι. Ως άνθρωπος με όραμα και καινοτόμες ιδέες, στοχεύει στην ανάπτυξη των προϊόντων του πρωτογενή τομέα που αποτελούν τον πλούτο της περιοχής μας. Ο ίδιος, άνθρωπος με ευαισθησίες και αγάπη για τις καλλιέργειες, όπως έμαθε από τους γονείς του και αργότερα γνώρισε από κοντά τις γευστικές ποικιλίες κρασιού της, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο ξεχωριστό μέσα από τον οποίο θα αναδεικνύονται και θα προβάλλονται με τον καλύτερο τρόπο οι γεύσεις και τα αρώματα των προϊόντων της Ηλειακής γης. Σήμερα έχει φτάσει το οινοποιείο μέσα από τις καινοτόμες ιδέες του και τις νέες γεύσεις κρασιού που δημιουργεί σε ένα ανώτατο επίπεδο αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.
Δράσεις
Το Κτήμα Μπριντζίκη, εκτός από την παραγωγή των εκπληκτικών ποικιλιών κρασιού ασχολείται με την ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, μια δράση που θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του κτήματος και ίσως της ευρύτερης περιοχής μας. Έτσι στο οινοποιείο έχουν δημιουργηθεί διάφοροι χώροι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν επισκέπτες, με βασικό σκοπό την προβολή της «ιερής» διαδικασίας παραγωγής του κρασιού από το αρχικό έως το τελικό στάδιο της συσκευασίας. Επίσης στο Κτήμα λειτουργεί τμήμα γευσιγνωσίας και χώρος παλαίωσης (κάβα) μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει γευστικά και εικαστικά τις ποικιλίες που παράγονται στο χώρο.
Στον παλιό νερόμυλο
Ο πρόσφατα ανακαινισμένος νερόμυλος του Κτήματος, με μια ιστορία χρόνων, θα λειτουργήσει για τους επισκέπτες ως μουσειακός χώρος και θα προβάλλει εκθέματα της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής. Η ξενάγηση είναι μοναδική μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίπλα στα νερά του Ενιπέα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΄΄ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ''ΠΑΤΡΙΣ΄΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου